Sauna in badkamer - wat een luxe, wat een weelde!

 
| Meer
 
Sauna in badkamer
 
 
 
 
 
Een sauna in uw badkamer is het summum van luxe! Maar wat is het nu eigenlijk? Het is een afgesloten ruimte en in die ruimte wordt de temperatuur verhoogd. Door de hoge temperatuur begint men te zweten omdat de lichaamstemperatuur wordt verhoogd tot ongeveer 39 graden. Men spreekt ook wel over een zweetbad. Door het transpireren zal de lichaamstemperatuur naar beneden gaan omdat warmte wordt afgevoerd. Ziektekiemen worden in hun ziekmakende werking gestoord. Het is eigenlijk een preventieve maatregel om gezond te blijven.
Na de verhoging wordt een koud bad genomen. Daardoor zullen uw spieren ontspannen. De positieve effecten zijn verlaging van uw bloeddruk en verbetering van uw ademhaling. Daarnaast zal uw stofwisseling beter worden evenals uw bloedcirculatie.
 
sauna in badkamer
 
Voor de huid
Belangrijk is ook nog dat de huidveroudering langzaam wordt afgeremd. Dat komt door bloedvatenvergroting door de warmte en door de bloedvatenverkleining door het afkoelproces. Door het transpireren wordt uw lichaam gereinigd en oude en dode huidcellen worden makkelijker verwijderd.
 
Zelfbouw en enige materialen
Als u van plan bent zelf een sauna te bouwen, dan moet u ervoor zorgen dat die in de buurt komt van uw douche of badkamer. Het is namelijk geen pretje om met een bezweet lichaam een eind te moeten lopen. Wilt u op bouwkosten besparen, bouw dan uw sauna in een hoek. Dat scheelt omdat u twee buitenbetimmeringen niet hoeft te bekostigen. Zorg voor sterk materiaal en voor degelijk leidingwerk.
Gebruik speciale saunaschroten. De saunadeur moet van veiligheidsglas zijn. In de ruimte komen natuurlijk lange- en korte golf infraroodstralers. Voor het aansluiten van de saunaverlichting en toebehoren wordt hittebestendige siliconenkabel gebruikt. Natuurlijk houdt u van een muziekje tijdens uw relaxen dus zorg voor luidsprekers die er speciaal voor zijn gemaakt. Houdt u van een decoratief effect, dan moet u beslist een waterdichte lamp onder uw bank monteren. In uw sauna komen natuurlijk saunakachelstenen. Deze kunt u gebruiken in houtgestookte kachels als in elektrische kachels.
 
sauna in badkamer
 
Een solarium is een zonnebank.
Deze bestaat uit twee iets rondlopende panelen. Men gaat op de onderste liggen en trekt de bovenste dicht. Dus warmte van twee kanten. De zonnebank heeft een tijdklok en daarmee kan men de tijd instellen die men wenst. Ga met een solarium verstandig om omdat te vaak en te lang gebruik uw huid snel doen verouderen.
De Finse sauna is een klein huisje die specifiek voor verhittingssessies is gemaakt. Er staan vaak bankjes in om meer ruimte aan te kunnen bieden. Een belangrijk voordeel is dat u er een gladde en stralende huid van krijgt. Het verhitten gebeurt door verhitte stenen. Die stenen veroorzaken een droge of een natte hitte. Een natte hitte wordt gemaakt door water over de stenen te gooien.
 
zonnebank
 

Voordelen

De sauna is goed voor uw huid en werkt heel ontspannend. Door de wisseling van warmte en door de kou traint u uw bloedvaten. Daardoor brengt u uw hart en bloedvaten in goede conditie en versterkt u uw immuunsysteem. Een mogelijk gunstig effect heeft regelmatige verblijven in deze ruimte wat betreft het cholesterolgehalte.
 

Nadeel

Indien u bepaalde gezondheidsproblemen heeft, is het verstandig om eerst een arts te raadplegen voordat u besluit een sauna te bouwen of te laten bouwen. Dat geldt in het bijzonder wanneer u hartklachten heeft.
 
in de sauna